Zajrzyj !

    Drugie śniadanie naszego dziecka – zdrowo i smacznie

    Autor dnia 18 maja 2017

    Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w wiele składników odżywczych to gwarancja zdrowia i prawidłowego rozwoju naszego dziecka. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest niewątpliwie śniadanie i to nie tylko pierwsze, które dziecko spożywa w domu, ale również drugie, jakie je najczęściej w szkole. Niestety wielu rodziców całkowicie nie przywiązuje do tej kwestii żadnej wagi, ograniczając się do stereotypowej kanapki lub daniu mu pieniędzy na drożdżówkę. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, a większość dzieci i tak wydaje tę sumę w szkolnym sklepiku na niezdrowe słodycze, czipsy czy napoje gazowane. Po pewnym czasie zaczyna się to niekorzystnie odbijać na ich zdrowiu, będąc również częstą przyczyną otyłości, która w naszym kraju staje się poważnym problemem nawet u najmłodszych. Nasze pociechy jest bardzo ciężko zachęcić do zdrowego sposobu odżywiania, warto więc spróbować złamać ich opór, przygotowując smaczne przekąski, które będą mogły zabrać ze sobą do szkoły.

    Najwięcej energii niezbędnej do nauki dostarczą im pełnoziarniste zboża, kanapki róbmy więc tylko z chleba razowego, orkiszowego lub grahamek. Powinny one być jak najbardziej kolorowe, z dodatkiem liścia sałaty, rzodkiewki, pomidora czy ogórka. Starajmy się unikać tłustych wędlin z czerwonego mięsa, lepsze będą te drobiowe, czy nawet różne gatunki sera. Kiedy nasze dziecko nie przepada za kanapkami, to możemy mu przygotować naleśniki z pełnoziarnistej mąki, które doskonale smakują również na zimno. Dodatkiem do nich może być zyskujący coraz większą popularność humus lub samodzielnie zrobione przez nas twarożki z dodatkiem jogurtu i pokrojonych w drobną kostkę warzyw. Nie zapominajmy też o owocach, jabłko czy banan to nieodłączny element każdego drugiego śniadania. Wydawać by się mogło, że przekonanie młodego człowieka do zdrowej, ekologicznej kuchni to zadanie niemal niewykonalne, ale kiedy jego posiłki wzbudzą zainteresowanie rówieśników, to same będą pomagać w ich przygotowaniu, wyszukując coraz to nowe przepisy.

    3 Comments