Zajrzyj !

    TOP 5 zdrowych produktów dla kobiet w ciąży

    Autor dnia 3 września 2019

    Większość osób doskonale zna się na produktach, których w ciąży powinno się unikać. To nie tylko alkohol, ale również surowe owoce morza, a także nadmierna ilość kofeiny. Jednak ważną kwestią, nad którą powinny zastanowić się kobiety w ciąży, jest również to, jakie produkty koniecznie powinny pojawić się w ich diecie. Zdaniem specjalistów przyszłe mamy powinny zwracać szczególną uwagę na to, co spożywają w ciągu tych niezwykle istotnych dziewięciu miesięcy. Konieczne jest przecież zaspokojenie niedoborów witamin i minerałów, a także licznych składników odżywczych, które są potrzebne nie tylko przyszłej mamie, ale również są ważne dla nienarodzonego jeszcze dziecka – zwraca uwagę psychodzietetyczka z dietylla.pl.

    Fasola

    Jednym ze składników, który jest niezbędny dla każdej kobiety w trakcie ciąży, jest żelazo. Jego niedobór może doprowadzić do wielu komplikacji ciążowych, warto więc zadbać o to, by w codziennej diecie pojawiły się cenne źródła tego składnika odżywczego, a jednym z nich jest fasola. Według dietetyków już jedna szklanka ugotowanej fasoli jest w stanie zapewnić około 5,5 miligramów żelaza kobiecie w ciąży, która potrzebuje aż 27 miligramów w ciągu doby. Warto również wiedzieć, że jednym z największych plusów fasoli jest to, że składniki odżywcze i mineralne znacznie lepiej wchłaniają się do organizmu z roślin strączkowych niż z suplementów diety. Kobiety w ciąży mogą jednak zniechęcić się do spożywania fasoli, ponieważ po jej zjedzeniu pojawić się mogą wzdęcia. Jednak z tym problemem można sobie z łatwością poradzić, ponieważ wystarczy przed spożyciem namoczyć fasolę przez całą noc w zimnej wodzie.

    (Więcej porad na https://dietylla.pl/blog-dietetyczny/)

    Zboża

    W diecie kobiet w ciąży nie powinno zabraknąć składników pełnoziarnistych. Tak więc przyszłe mamy powinny sięgać po produkty zbożowe. Pełnoziarniste produkty, to jeden z składników, które mają za zadanie zapewniać kobietom szereg ważnych dla rozwoju dziecka składników odżywczych. Jedynie 150 gramów zbóż spożytych dziennie jest w stanie dostarczyć do organizmu przyszłej mamy nawet 18 miligramów wcześniej wspomnianego żelaza, a nawet kilkanaście miligramów kwasu foliowego, który powinien koniecznie znajdować się w diecie kobiety w ciąży, ale również kobiet, które planują mieć potomstwo.

    Łosoś

    Zdaniem wielu osób jedzenie ryb w czasie ciąży nie jest wskazane. Jednak zdaniem ekspertów spożywanie ryb ma znacznie więcej zalet, dlatego znacznie lepiej je spożywać niż całkowicie z nich rezygnować, zwłaszcza w czasie ciąży. Jedną z ryb, po które powinny sięgać przyszłe mamy, jest łosoś, który w 90 gramach ma aż 181 miligramów wapnia, czyli pierwiastka, który jest niezbędny do zachowania zdrowego układu kostnego zarówno u dziecka, jak i u kobiety w ciąży. Co więcej taka sama ilość łososia to aż 21 gramów białka. Trzeba jednak pamiętać, by w czasie ciąży nie sięgać po surowego lub wędzonego łososia, a najlepiej wybierać takiego, który jest pieczony lub gotowany na parze.

    Jajka

    Na początku trzeba zaznaczyć, że kobiety w ciąży powinny szczególnie uważać na dania z surowym lub niedogotowanym jajkiem, ponieważ w ich stanie zwiększa się ryzyko zarażenia salmonellą. Jednak dobrze ugotowane lub usmażone jajka powinny stać się stałym punktem w diecie przyszłej mamy. Nie wiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale w jednym dużym ugotowanym jajku na twardo znajduje się ponad 6 gramów białka, a co więcej jajka są doskonałym źródłem żelaza, które jak już wspomnieliśmy jest jednym z ważniejszych pierwiastków dla kobiety w ciąży i dziecka. Szczególnie ważne jest żółtko, a więc warto zadbać o to, by było ono odpowiednio przyrządzone, a w diecie pojawiło się przynajmniej raz na tydzień.

    Szpinak

    W diecie kobiety w ciąży nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Jedne z najważniejszych to te zielone, ponieważ mają one w sobie wiele witamin i minerałów, które są niezbędne dla każdej kobiety, która spodziewa się dziecka. Szpinak i jego zielone liście to składniki, które pomagają organizmowi skutecznie wchłaniać żelazo. Jednak to nie wszystko, szpinak zwiększa przyswajalność składników odżywczych o ponad trzy razy. Nie można również zapomnieć o tym, że liście szpinaku dostarczają ponad 100 miligramów kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny zarówno na samym początku ciąży, jak i pod sam koniec. Bogactwo szpinaku nie kończy się jednak na tym, dostarcza on również do organizmu cenne ilości żelaza, ponieważ aż 3 miligramy, które znajdują się w połowie szklanki szpinaku. A co więcej jest to również doskonałe źródło wapnia, ponieważ taka sama ilość szpinaku dostarcza do organizmu przyszłej mamy i nienarodzonego jeszcze dziecka aż 120 miligramów wapnia, który jest przecież niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *