Zajrzyj !

TOP 5 zdrowych produktów dla kobiet w ciąży

Autor dnia 3 września 2019

Większość osób doskonale zna się na produktach, których w ciąży powinno się unikać. To nie tylko alkohol, ale również surowe owoce morza, a także nadmierna ilość kofeiny. Jednak ważną kwestią, nad którą powinny zastanowić się kobiety w ciąży, jest również to, jakie produkty koniecznie powinny pojawić się w ich diecie. Zdaniem specjalistów przyszłe mamy powinny zwracać szczególną uwagę na to, co spożywają w ciągu tych niezwykle istotnych dziewięciu miesięcy. Konieczne jest przecież zaspokojenie niedoborów witamin i minerałów, a także licznych składników odżywczych, które są potrzebne nie tylko przyszłej mamie, ale również są ważne dla nienarodzonego jeszcze dziecka – zwraca uwagę psychodzietetyczka z dietylla.pl.

Fasola

Jednym ze składników, który jest niezbędny dla każdej kobiety w trakcie ciąży, jest żelazo. Jego niedobór może doprowadzić do wielu komplikacji ciążowych, warto więc zadbać o to, by w codziennej diecie pojawiły się cenne źródła tego składnika odżywczego, a jednym z nich jest fasola. Według dietetyków już jedna szklanka ugotowanej fasoli jest w stanie zapewnić około 5,5 miligramów żelaza kobiecie w ciąży, która potrzebuje aż 27 miligramów w ciągu doby. Warto również wiedzieć, że jednym z największych plusów fasoli jest to, że składniki odżywcze i mineralne znacznie lepiej wchłaniają się do organizmu z roślin strączkowych niż z suplementów diety. Kobiety w ciąży mogą jednak zniechęcić się do spożywania fasoli, ponieważ po jej zjedzeniu pojawić się mogą wzdęcia. Jednak z tym problemem można sobie z łatwością poradzić, ponieważ wystarczy przed spożyciem namoczyć fasolę przez całą noc w zimnej wodzie.

(Więcej porad na https://dietylla.pl/blog-dietetyczny/)

Zboża

W diecie kobiet w ciąży nie powinno zabraknąć składników pełnoziarnistych. Tak więc przyszłe mamy powinny sięgać po produkty zbożowe. Pełnoziarniste produkty, to jeden z składników, które mają za zadanie zapewniać kobietom szereg ważnych dla rozwoju dziecka składników odżywczych. Jedynie 150 gramów zbóż spożytych dziennie jest w stanie dostarczyć do organizmu przyszłej mamy nawet 18 miligramów wcześniej wspomnianego żelaza, a nawet kilkanaście miligramów kwasu foliowego, który powinien koniecznie znajdować się w diecie kobiety w ciąży, ale również kobiet, które planują mieć potomstwo.

Łosoś

Zdaniem wielu osób jedzenie ryb w czasie ciąży nie jest wskazane. Jednak zdaniem ekspertów spożywanie ryb ma znacznie więcej zalet, dlatego znacznie lepiej je spożywać niż całkowicie z nich rezygnować, zwłaszcza w czasie ciąży. Jedną z ryb, po które powinny sięgać przyszłe mamy, jest łosoś, który w 90 gramach ma aż 181 miligramów wapnia, czyli pierwiastka, który jest niezbędny do zachowania zdrowego układu kostnego zarówno u dziecka, jak i u kobiety w ciąży. Co więcej taka sama ilość łososia to aż 21 gramów białka. Trzeba jednak pamiętać, by w czasie ciąży nie sięgać po surowego lub wędzonego łososia, a najlepiej wybierać takiego, który jest pieczony lub gotowany na parze.

Jajka

Na początku trzeba zaznaczyć, że kobiety w ciąży powinny szczególnie uważać na dania z surowym lub niedogotowanym jajkiem, ponieważ w ich stanie zwiększa się ryzyko zarażenia salmonellą. Jednak dobrze ugotowane lub usmażone jajka powinny stać się stałym punktem w diecie przyszłej mamy. Nie wiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale w jednym dużym ugotowanym jajku na twardo znajduje się ponad 6 gramów białka, a co więcej jajka są doskonałym źródłem żelaza, które jak już wspomnieliśmy jest jednym z ważniejszych pierwiastków dla kobiety w ciąży i dziecka. Szczególnie ważne jest żółtko, a więc warto zadbać o to, by było ono odpowiednio przyrządzone, a w diecie pojawiło się przynajmniej raz na tydzień.

Szpinak

W diecie kobiety w ciąży nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Jedne z najważniejszych to te zielone, ponieważ mają one w sobie wiele witamin i minerałów, które są niezbędne dla każdej kobiety, która spodziewa się dziecka. Szpinak i jego zielone liście to składniki, które pomagają organizmowi skutecznie wchłaniać żelazo. Jednak to nie wszystko, szpinak zwiększa przyswajalność składników odżywczych o ponad trzy razy. Nie można również zapomnieć o tym, że liście szpinaku dostarczają ponad 100 miligramów kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny zarówno na samym początku ciąży, jak i pod sam koniec. Bogactwo szpinaku nie kończy się jednak na tym, dostarcza on również do organizmu cenne ilości żelaza, ponieważ aż 3 miligramy, które znajdują się w połowie szklanki szpinaku. A co więcej jest to również doskonałe źródło wapnia, ponieważ taka sama ilość szpinaku dostarcza do organizmu przyszłej mamy i nienarodzonego jeszcze dziecka aż 120 miligramów wapnia, który jest przecież niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Gry dla dzieci, młodzieży i dorosłych – planszówki i pozostałe gry powracają do łask

Gry planszowe były bardzo popularne i przeżywały szczyt swojej popularności na samym początku swojego istnienia, w czasach kiedy gry komputerowe...

Gadżety filmowe coraz bardziej popularne w Polsce!

Każdy szanujący się fan chciałby mieć prawdziwy rekwizyt z planu filmowego. Czasami można je kupić na aukcji, jednak nie wystarczy...

Odzież dziecięca mamatu, czyli wyjątkowe ubrania dla dzieci.

Ubieranie dzieci wbrew pozorom wcale nie jest takie proste.  Z różnych względów trudno jest dostosować odpowiednią odzież dziecięcą na daną porę roku. Nie...

Zamknij